Ondersteuning bij boardroom-issues

Onze diensten
bestaan uit

Governance

‘Good governance’ vraagt om goede vragen en een open dialoog. Over de bestuurlijke aansturing van de organisatie. Over de organen en hun rol en taak. Wie zit op welke stoel, en is dat iedereen ook duidelijk? Wat gaat goed en waar schuurt het?

Zelfevaluatie

“Onze Raad functioneert prima”, is meestal de eerste reactie van een Raad van Bestuur of Raad van Toezicht / Commissarissen. Maar als er wat dieper wordt gekeken, blijkt er van alles te sluimeren. Externe hulp bij de zelfevaluatie van de Raad haalt naar boven wat voor het behoud van de lieve vrede onbesproken is gebleven.

Conflictbeheersing

Waar gewerkt wordt, ontstaan ook conflicten. Soms wordt er meer over elkaar gesproken dan met elkaar. Verhalen krijgen een eigen leven en zorgen voor verwijdering. Kan een conflict worden voorkomen? Is een conflict écht onoplosbaar? Wij helpen bij het aangaan van het lastige gesprek.

Advies over remuneratie

Het aangaan van het gesprek over beloning is lastig. Er rust een taboe op. Toch is het een van de belangrijkste taken van een toezichthouder. Wat is de juiste beloning voor een bestuurder?

“Ik heb in veel bestuurskamers rondgelopen. Wil vanuit mijn eigen ervaring een bijdrage leveren aan een beter bestuur en toezicht. Inzicht geven in proces en gedrag. Ik weet wat het is om moeilijke beslissingen te nemen en voelde meer dan eens de eenzaamheid van de eindverantwoordelijke. Een ei leggen is moeilijker dan een ei breken. Ik vind het daarom ook belangrijk dat mensen die leiding geven bemoedigd worden. Jij bent wel uniek maar de situatie waarin je zit, is dat niet.”

“Soms zie je niet waar de uitweg zit. Als bestuurder of als team. Dan kunnen objectieve vreemde ogen helpen. Ik kan goed het perspectief veranderen van een individu of hele groep. Ik ben commissaris dus heb een actueel inzicht in de groepsdynamieken die spelen. De kracht van De Bestuurskamer is dat we op basis van eigen ervaring de juiste vragen kunnen stellen. ‘Wat zijn we eigenlijk aan het doen? Waar zijn we naar op weg?”

“Waar ik door word gedreven is mensen helpen om het maximale uit zichzelf te halen. Zoveel bestuurders zie je stuk lopen om redenen die echt niet nodig zijn. Dankzij mijn professionele achtergrond zie ik waarom een groep niet werkt. Waarom iemand vastloopt. Of waarom iemand op een bepaalde manier overkomt die heel anders is dan bedoeld. Ik wil helpen voorkomen dat mensen afbranden of opgeven terwijl ze dat eigenlijk niet willen. En vaak blijkt de oplossing heel simpel.”

“Besturen is mensenwerk, met alle tekortkomingen die daarbij horen. Een bestuurder heeft ook anderen nodig om te groeien en te kunnen excelleren. Door zonder te oordelen knelpunten met elkaar te bepreken ontstaat er ruimte voor verbetering en meer plezier. Als coach ga ik op zoek naar de diepere drijfveren, omdat een leider effectief is als zijn persoonlijkheid tot zijn recht komt. Persoonlijke en professionele groei gaan dan hand in hand.”

“Ik heb geleerd dat carrières niet vanzelf gaan. Op welk punt van je carrière je ook bent – een leermeester kan je net dat zetje in de juiste richting geven. Aan het begin van je loopbaan is het fijn om horen dat je fouten mag maken, en leren hoe je ze weer herstelt. En op een gegeven moment beland je op een punt dat een coach of mentor jouw sparringpartner wordt. Iemand die je scherp houdt, een spiegel voorhoudt en die tegelijkertijd jouw eenzaamheid aan de top wegneemt.”

“Wie in de top van een organisatie functioneert, maakt veel mee. Er is kracht nodig om zover te komen maar ook om op dat niveau te blijven presteren. En bovenal is er flexibiliteit nodig om mee te bewegen met de ‘curve balls’ die je toegeworpen krijgt tijdens je carrière. Ik geloof in de kracht van het individu, die met visie en vastberadenheid zijn weg uit een dal weer vindt. Vol overtuiging lever ik hieraan een bijdrage.”