Waarom zijn team (wedstrijd)zeilers favoriet? ⛵️

Opiniestuk
X
min

Als ik het hierover heb in mijn directe omgeving kijken mensen mij aan met een groot vraagteken. Of vragen zich af of deze ambitieuze wedstrijdzeiler wel heel erg met een subjectieve blik kijkt. Wellicht, maar er zijn ook rationele redenen en ervaringen in de praktijk, die deze stelling onderschrijven.

Wedstrijdzeilers hebben een duidelijk en concreet doel. Winnen van andere boten.

Anders dan het lopen van 100 meter zijn er veel variabelen die een rol spelen. Het materiaal, de trimmogelijkheden, het fysiek vermogen, de water -en weerscondities en de teamgeest.

Allereerst moet een boot in alle condities sneller varen dan anderen. Als je dan ook nog de goede kant opzeilt, win je de race. Samen breng je de boot in puike conditie, waarbij op de kleinste details wordt gelet. Voor de start maak je, afhankelijk van windrichting, ligging van de baan en startlijn, een plan. Iedereen weet dan vooraf waar die aan toe is.

Ieder heeft zijn eigen taak aan boord, mag meekijken en meebeslissen, maar allereerst de eigen taak perfect uitvoeren.

Tenzij er vlak voor de start een extreme wijziging in de condities is, moet de schipper zich aan zijn plan houden. Het is beter om een verkeerd plan goed uit te voeren, dan een beter plan slecht uit te voeren.

Omdat je vooraf niet weet wat je te wachten staat (er zijn namelijk ook nog concurrenten die je in de weg proberen te zitten) heeft het geen zin om een perfectionistische control freak te zijn. Je kracht moet zijn om overal op voorbereid te zijn en snel te kunnen handelen. Dat vraagt kennis en ervaring, maar ook een flexibele aanpak. Gaat er binnen een team iets fout, dan wordt er misschien even gevloekt, maar per direct lost iedereen het probleem op. Dus niet eerst kijken wie de veroorzaker van het probleem was. Dat komt bij de evaluatie later op de wal aan de orde.

Dus zeilers laten niets aan het toeval over, maar toeval hoort bij deze sport.

Topzeilers hebben minimaal de volgende eigenschappen: Gedreven, fit, perfectionistisch waar nodig, gefocust op de eigen taak, teamspeler, stijlflexibiliteit, improvisatievermogen, acceptatie dat het soms “is wat het is”. En misschien wel de belangrijkste eigenschap: humor en relativeringsvermogen.

Ik heb betrokken mogen zijn bij meerdere topzeilcampagnes. Steeds kreeg ik de bevestiging dat als je iemand moet aannemen die goed is in zijn vak, maar ook nog een wedstrijdzeiler is, deze om bovengenoemde eigenschappen vaak de voorkeur zal krijgen.

Laten wij hopen dat de NL zeilers ons weer laten genieten tijdens de aankomende Olympische Spelen in Marseille. Wij zijn op dit moment namelijk het beste topzeilland in de wereld.

Als deze zeilers daarna stoppen, dan is mijn advies: ”Houd ze in de gaten”.


Maar dan ben je er nog niet.. Want aan welke leidinggevende uitdaging ze ook beginnen, steeds blijft het belangrijk om iemand in de buurt te hebben die geen eigen agenda heeft, maar wel alles een keer zelf heeft meegemaakt.

Bij De Bestuurskamer begeleiden wij mensen bij hun “on boarding” om een vliegende start te kunnen maken. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor (ex) zeilers.

⛵️

Jan Berent Heukensfeldt Jansen

Jan Berent Heukensfeldt Jansen

De Bestuurskamer

Gesprekspartner